Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Καρκινογόνες οι πλαστικές συσκευασίες τροφίμων

Αρκετές είναι οι χημικές ουσίες μέσα από τις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων που μολύνουν τον οργανισμό μας. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ) η Δισφαινόλη Α, η Εννεϋλοφαινόλη και οι Φθαλικές ενώσεις είναι μερικές από τις ουσίες οι οποίες προκαλούν μέχρι και καρκίνο.

Σύμφωνα πάντα με την Π.Ο.Υ οι χημικές ουσίες που δρουν στον οργανισμό μας συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνων του προστάτη, του θυρεοειδούς, μαστού, όρχεων και κρυψορχίας και υποσπαδίας.
Τα υλικά με τις οποίες είναι φτιαγμένες οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας σε ποσοστό είναι 38% πλαστικό, 30% χαρτί/χαρτόνι 19% μέταλλο και 8% γυαλί που είναι η καλύτερη και καθαρότερη συσκευασία.

Οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε πολλές τροφές, καλλυντικά και προϊόντα καθαρισμού επηρεάζουν αρνητικά τα έμβρυα και ειδικά τα αγόρια, πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες το παιδί που θα γεννηθεί να εμφανίσει αργότερα στη ζωή του καρκίνο, αλλά και να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα γονιμότητας.

Ποιες είναι και τι προκαλούν;

Το PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο) περιέχεται στα πλαστικά και χρησιμοποιείται μέχρι για πιπίλες και κουλούρες για τα δόντια των μωρών, θεωρείται πολύ επικίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον.
Το τοξικό χημικό πρόσθετο των πλαστικών στυρένιο χαρακτηρίστηκε ως δυνητική καρκινογόνος ουσία από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας στον Καρκίνο, της Π.Ο.Υ. Η διφαινόλη-Α μεταφέρεται στα τρόφιμα από τα πλαστικά, διαταράσσει τις ορμονικές λειτουργίες.

Οι Παραβένες είναι πολύ ισχυρά συντηρητικά. Παρατείνουν τη ζωή των καλλυντικών (βρίσκονται σε σαμπουάν, κρέμες, λοσιόν αποσμητικά κ.ά.). Οι Φθαλάτες είναι οικογένεια βιομηχανικών χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για να μαλακώσει η πλαστική ύλη. Περνούν στον οργανισμό μέσω των καλλυντικών, μέσω αναθυμιάσεων ή τροφίμων. Έχει απαγορευτεί η χρήση τους εντός της ΕΕ.

Η Τρικλοζάνη είναι ευρέος φάσματος εμπορική αντιμικροβιακή ουσία που χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών, οδοντόπαστων και πάγκων τεμαχισμού τροφών. Το ΡCΒ είναι διοξίνες με ιδιαίτερα τοξικά αποτελέσματα στο ενδοκρινολογικό σύστημα. Βρίσκονται κυρίως σε ηλεκτρικά κυκλώματα, βαφές και δάπεδα. Έχουν απαγορευτεί στην ΕΕ. Η Βισφενόλη Α, χρησιμοποιείται ευρέως σε μπιμπερό, μπουκάλια νερού, κουτάκια αναψυκτικών και στην κατασκευή κινητών.

Τα Linuron/Diuron είναι φυτοφάρμακα εναντίον ζιζανίων, τα οποία περνούν στη διατροφική αλυσίδα. Τα Vinclozolin είναι δραστική ουσία σε προϊόντα φυτοπροστασίας που έχει απαγορευτεί στην ΕΕ αλλά εντοπίζεται σε φρούτα και λαχανικά που εισάγονται από άλλες ηπείρους.


Ρenta ΒDΕ (πενταβρωμοδιφαινυλαιθέρες) είναι χημικά που καθυστερούν τη θερμότητα και χρησιμοποιούνται σε πυροσβεστικούς αφρούς και στην κατασκευή καθισμάτων αυτοκινήτων. Έχουν απαγορευτεί στην ΕΕ. Τέλος η Προχλωράζη, Προσυμιδόνη είναι φυτοφάρμακα που ίχνη τους εντοπίζονται σε φρούτα, φασόλια και δημητριακά. Η χρήση τους απαγορεύτηκε πριν από έναν χρόνο στην ΕΕ.

Χρήστος Χατζησπύρου
Xatzispirou@yahoo.gr
πηγη Πατρίς

Δεν υπάρχουν σχόλια: