Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Αντισυνταγματική η αναδρομική επιβάρυνση του Εγγυητικού Κεφαλαίου, σύμφωνα με την ΟΚΕ-Ενδιαφέρον από δύο για Ασπίς

    • Η αναδρομική επιβάρυνση του εγγυητικού Κεφαλαίου ζωής προσκρούει σε νομικά εμπόδια και παραβιάζει βασικές διατάξεις του Συντάγματος σύμφωνα με την γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής η οποία εξέτασε πρόσφατα τις διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την κατάργηση της ΕΠΕΙΑ και την σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ζωής. (Πατώντας εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη γνώμη της ΟΚΕ)

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον δυο εταιρείες εμφανίζονται να ενδιαφέρονται για τα χαρτοφυλάκια της ζωής της Ασπίς ΑΕΓΑ. Οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου, για το περιεχόμενο του οποίου σε ό,τι αφορά τόσο το ύψος της εισφοράς στο εγγυητικό Κεφάλαιο όσο και την ρύθμιση για την αναδρομική κάλυψη των συμβολαίων των εταιρειών Ασπίς ΑΕΓΑ και Commercial Value, αντιδρά σφόδρα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την ικανοποίηση της απαίτησης του ασφαλισμένου απ’ ευθείας από το Εγγυητικό Κεφάλαιο κατά ποσοστό 65% της διαφοράς μεταξύ της προσφοράς του υποψήφιου αναδόχου (εταιρείας που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο) και του ποσού που αντιστοιχεί στην πλήρη απαίτησή του. Σε αυτή τη ρύθμιση αντιδρά η ΕΑΕΕ γιατί διαμορφώνονται δυο μέτρα και δυο σταθμά για τους ασφαλισμένους.

Όπως εξηγεί η ΕΑΕΕ σε σχετική επιστολή προς το Υπουργείο, αν για παράδειγμα η προτεινόμενη περικοπή της απαίτησης από την εισήγηση του επόπτη, μετά την αξιολόγηση από την πλευρά του των υποχρεώσεων και των περιουσιακών στοιχείων, είναι 50% και η προσφορά του υποψήφιου αναδόχου είναι επίσης 50%, τότε το Εγγυητικό Κεφάλαιο θα πρέπει να καταβάλει 65% x 50% = 32,5%, επομένως η απαίτηση του ασφαλισμένου θα καλυφθεί μέσω του αναδόχου κατά το 50% και μέσω του Εγγυητικού Κεφαλαίου κατά 32,5%, συνολικά δηλ. κατά 82,5%.

Με βάση το προηγούμενο σχέδιο, στην ίδια ακριβώς περίπτωση η υποχρέωση του Εγγυητικού Κεφαλαίου θα ήταν μηδέν (0), αφού αυτό θα καλείτο να συμπληρώσει την όποια διαφορά μεταξύ της μειωμένης με βάση το εισηγητικό του Επόπτη απαίτησης και της προσφοράς του αναδόχου.

Κατά συνέπεια, προκύπτει σοβαρή επιβάρυνση του Εγγυητικού Κεφαλαίου το οποίο και καλείται να καταβάλει την προκύπτουσα για το ίδιο απαίτηση απ’ ευθείας στον ασφαλισμένο.

Στο σημείο αυτό προκύπτει σοβαρότατο θέμα, ιδιαίτερα μάλιστα με βάση τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου της εταιρίας Ασπίς Πρόνοια. Ασφαλισμένοι με ασφαλιστήρια εφάπαξ καταβολής (συνήθως υψηλού ασφαλίστρου) θα εμφανιστούν ικανοποιημένοι κατά πολύ υψηλό ποσοστό της απαίτησής τους διεκδικώντας τα χρήματα από το Εγγυητικό Κεφάλαιο, το οποίο από τη στιγμή της σύστασής του θα ευθύνεται για απαίτηση κατά μέγιστο ύψος 25.000€. Δηλαδή, ασφαλισμένοι που θα καταβάλουν εφεξής τίμημα για την υποστήριξη του Εγγυητικού Κεφαλαίου θα περιορίζουν τις απαιτήσεις τους σε ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που θα διεκδικήσουν ασφαλισμένοι εταιριών που ήδη ανακλήθηκαν οι άδειές τους χωρίς οι ίδιοι να έχουν ποτέ εισφέρει (μέσω των ασφαλίστρων τους) για το σκοπό αυτό.

Η σχετική διάταξη έχει ως αποτέλεσμα την από την αρχή της λειτουργίας του υπέρμετρη επιβάρυνση του υπό σύσταση Εγγυητικού Κεφαλαίου, του οποίου η βιωσιμότητα κρίνεται απολύτως επισφαλής ανεξάρτητα από το ύψος των μελλοντικών εισφορών. Το βάρος δε αυτής της βιωσιμότητας, καλούνται να αναλάβουν ισομερώς οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι ασφαλισμένοι τους, δίνοντας κατά τον τρόπο αυτό διέξοδο σε ένα πρόβλημα στη δημιουργία του οποίου καμία ευθύνη φέρουν.

Πάγια θέση μας είναι ότι το Εγγυητικό Κεφάλαιο δεν πρέπει να παρέμβει σε απαιτήσεις ασφαλισμένων από εταιρίες των οποίων η άδεια έχει ανακληθεί πριν από τη σύστασή του, υπογραμμίζει η ΕΑΕΕ।
πηγή Νext Deal

Δεν υπάρχουν σχόλια: