Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

15 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα διάθεσης το πετρέλαιο Θέρμανσης

Η ΄Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων, αφού ευχηθεί στους καταναλωτές καλό χειμώνα ,παραθέτει συμβουλές , για τις σωστές κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν, για τον εφοδιασμό τους με πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να αποφύγουν καταστρατηγήσεις εκ μέρους των επιχειρήσεων των καυσίμων.
Επειδή από καιρό η Κυβέρνηση μέσω ΜΜΕ, "αναμασάει "για αύξηση του ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ,αλλά προς το παρόν κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, μιλάει για ακριβό πετρέλαιο, και όχι αποκλειστικά αν επιβαρυνθείη τιμή του με επί πλέον φόρο, αλλά λόγω του ότι στον οικογενειακό προϋπολογισμό του καταναλωτή του χθες, έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές(,μείωση μισθού, και συντάξεων ανεργία,τράπεζες που πιέζουν αυξήσεις Φ.Π.Α ,κ.α) Πανάκριβο, ίσως και δυσεύρετο, θα είναι φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης για του εξασθενημένου οικονομικά καταναλωτή το πορτοφόλι. Η διάθεσή του πετρελαίου θέρμανσης , ξεκινά παραδοσιακά στις 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνο πανελλαδικά και με τα σημερινά δεδομένα το κόστος του θα κυμανθεί ανάμεσα στα 0,80 με 0,85 ευρώ το λίτρο, με τιμές, δηλαδή, υψηλότερες από πέρυσι κατά 54% με 57%. Την αντίστοιχη πρώτη μέρα πώλησής του, τον χειμώνα του 2009 πωλούνταν ανάμεσα στα 0,52 με 0,54 ευρώ το λίτρο.

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ καλεί τους καταναλωτές να προβούν σε έρευνα αγοράς
Τιμής "τώρα", Οι τιμές του πετρελαίου έχει παρατηρηθεί ότι, διαφέρουν από Εταιρεία σε Εταιρεία και από πρατήριο σε πρατήριο, αυτό τουλάχιστον επιβάλλει και ο υγιής ανταγωνισμός στην Αγορά, και είναι μέλημα των καταναλωτών ,αφού η πολιτεία παρουσιάζει αδυναμία σε ελεγκτικό μηχανισμό. να τον προστατεύσουν και σε περίπτωση καταστρατήγησης αυτού να το καταγγείλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού.
Σωστή παραλαβή του καυσίμου

1. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ

Ο διαχειριστής κάθε πολυκατοικίας ή ο ιδιοκτήτης-ενοικιαστής της μονοκατοικίας, θα πρέπει να προβεί σε ογκομέτρηση της δεξαμενής, με αυτό τον τρόπο μπορεί ο καταναλωτής να ελέγξει αν παραλήφθηκε η ακριβής ποσότητα που παρήγγειλε και καλείται να πληρώσει.

Πως γίνεται ογκομέτρηση της δεξαμενής .

H μέθοδος είναι απλή .Mε μια βέργα - μέτρο, μετράμε παρουσία του ατόμου που μας προμηθεύει το πετρέλαιο , τα εκατοστά σε ύψος του υπάρχοντος πετρελαίου στη δεξαμενή. Για να υπολογίσουμε τα λίτρα που αντιστοιχούν σε ένα εκατοστό ύψους της δεξαμενής πρέπει να, πολλαπλασιάσουμε το ύψος, το μήκος και το πλάτος. της δεξαμενής.

ΠΩΣ .YΠOΛOΓIΖΟΥΜΕ TH ΔEΞAMENH ΣAΣ
Aυτό είναι απλό. Mπορούμε να το κάνουμε και μόνοι σας. (ΥΨΟΣ) Χ (ΜΗΚΟΣ) Χ (ΠΛΑΤΟΣ)
Παράδειγμα: Για μια ορθογώνια δεξαμενή που έχει μήκος 300 εκατοστά, πλάτος 100 εκατοστά, ύψος 150 εκατοστά (σχήμα 1), ο ολικός όγκος είναι: 300 Χ100 Χ150 = 4.500 λίτρα.

Εάν ήδη στην δεξαμενή μας υπάρχει πετρέλαιο
Αφού γνωρίζουμε ότι ο όγκος της δεξαμενής του παραδείγματος για κάθε εκατοστό ύψους είναι 30 λίτρα. (4.500 λίτρα : 150 εκ. ύψος)

Εάν το ύψος της στάθμης πριν από την παραλαβή είναι 10 εκατοστά ,και μετά την παραλαβή είναι 100 εκατοστά.

Αρα: η διαφορά του ύψους θα είναι 100-10 = 90 εκατοστά .
Συνεπώς η παραληφθείσα ποσότητα θα είναι 90 x 30 = 2.700 λίτρα
Για να είμαστε σε θέση να μιλάμε για σωστή παράδοση μετράμε κάθε φορά τη στάθμη της δεξαμενής μας πρι και μετά από την παραλαβή του καυσίμου.Τότε μπορούμε να συγκρίνουμε αλλά και να είμαστε σίγουροι για την ακριβή παραληφθείσα ποσότητα που θα χρεωθούμε.

H μέτρηση της στάθμης της δεξαμενής, μπορεί να γίνει με
-Mε μια ευθύγραμμη ράβδο, πάνω στην οποία υπάρχουν οι υποδιαιρέσεις του μέτρου. Κατά τη μέτρηση θα πρέπει να κρατάτε τη ράβδο κατακόρυφαπρος τον πυθμένα της δεξαμενής

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ:
H προ μέτρηση, η επιμέτρηση και ο υπολογισμός της ποσότητας θα πρέπει να γίνονται παρουσία του οδηγού του βυτιοφόρου ή του βοηθού του.
"Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται εκ των υστέρων"..

Εάν υπάρξει διαφορά μεταξύ της ποσότητας που παραλάβατε και αυτής που αναγράφεται στο δελτίο αποστολής, σημειώστε την αμφισβήτησή σας πάνω στο δελτίο παραλαβής, πριν το υπογράψετε, αναφέροντας το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή σας πριν και μετά από την παραλαβή και μην παραλείψετε να ειδοποιήσετε αμέσως την εταιρεία, η οποία θα εξετάσει την περίπτωσή σας.

Τα νοικοκυριά, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της ύφεσης, της μείωσης των εισοδημάτων τους, της αύξησης ή της επιβολής νέων έμμεσων φόρων αλλά και της υπερχρέωσης, έρχονται αντιμέτωπα φέτος και με τις «καυτές» τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.
Δαπάνη την οποία δεν μπορούν να αποφύγουν με τίποτα μιας και πρόκειται για απαραίτητο αγαθό επιβίωσης.

Επιβάρυνση
Με υπολογισμούς, λοιπόν, που έχει κάνει η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ και βασίζονται στην κατανάλωση των κατοικιών (διαμερίσματα, μονοκατοικίες και πολυκατοικίες) ανάλογα με τα λίτρα που «καίνε» τον χειμώνα, η επιβάρυνση φέτος για τις οικογένειες εκτιμάται ότι θα είναι από 140 ευρώ μέχρι και 2.170 ευρώ, ανάλογα.Για μία μέση οικογένεια που μένει σε τριάρι διαμέρισμα σημαίνει πρόσθετη δαπάνη από 182 έως 201,5 ευρώ. αν μένει σε τεσσάρι διαμέρισμα θα κληθεί να πληρώσει την κατανάλωση κατά τους χειμερινούς μήνες από 224 έως 248 ευρώ. Στη «μονοκατοικία» το επιπλέον κόστος υπολογίζεται από 462 έως 511,5 ευρώ, ενώ οι ένοικοι πολυκατοικίας 12 διαμερισμάτων επιβαρύνονται φέτος με συνολικά ποσά από 1.960 μέχρι 2.170 ευρώ.
Τέλος Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, καλεί την Κυβέρνηση να προβεί στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στις χαμηλές και ασθενέστερες με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια τάξεις.

Η Πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων
Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: