Ώρες Κοινού για ενημέρωση 10:00-12:00 π.μ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στη Γραμματεία της Ένωσης 2821092306
Ενημερώνουμε τα μέλη της Ένωσης ότι έχει ξεκινήσει η ανανέωση συνδρομών(25 ευρώ) για το έτος 2018 και παρακαλείστε για την τακτοποίηση της συνδρομής σας.Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο 28210 92306 από της 9:00 - 13:30

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Eισαγγελική παρέμβαση για τις διαφημιζόμενες συσκευές εξοικονόμησης ρεύματος

Το ποσοστό της εξοικονόμησης δε θα 
ξεπερνούσε το 1%, ακόμα και αν οι μετρητές της ΔΕΗ ήταν «συμβατοί» με 
τις συσκευές, σημειώνει η ΓΓ Καταναλωτή
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με διαφημιζόμενες συσκευές εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας διέταξε...

 η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, μετά από αναφορά της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΓ Καταναλωτή, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε, εξέδωσε δελτίο Τύπου στις 24 Σεπτεμβρίου, με το οποίο ενημέρωνε τους καταναλωτές ότι οι διάφορες συσκευές που διαφημίζονται στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο ότι επιτυγχάνουν εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στο λογαριασμό ρεύματος μέχρι και 50%, δεν επιφέρουν καμία μείωση στο λογαριασμό ρεύματος των οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών, διότι:

Οι εν λόγω συσκευές, από τεχνικής πλευράς, καταγράφουν μόνο άεργο ενέργεια, ενώ οι μονοφασικοί και τριφασικοί μετρητές της ΔΕΗ που είναι εγκατεστημένοι στα σπίτια και τις μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν μόνο ενεργό ενέργεια, και επομένως δεν καταγράφεται και δεν τιμολογείται η όποια μείωση επέρχεται από τη χρήση των συσκευών αυτών.
Αλλά ακόμα και εάν οι μετρητές της ΔΕΗ ήταν μελετημένοι να καταγράφουν άεργο ενέργεια, το ποσοστό της εξοικονόμησης δε θα ξεπερνούσε το 1%. Κατά συνέπεια, οι ισχυρισμοί περί δήθεν μείωσης του λογαριασμού ρεύματος από την εφαρμογή των παραπάνω συσκευών είναι παραπλανητικοί.

Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, έχουν κινηθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες για την εφαρμογή των διατάξεων περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών του ν. 2251/1994 και την επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων.

Ωστόσο, από έρευνα που διενεργήθηκε μετά την παραπάνω ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, διαπιστώθηκε ότι οκτώ τουλάχιστον εταιρείες εξακολουθούν να προωθούν μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου, συχνά με επιθετικό τρόπο, και να διαφημίζουν συσκευές εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας απευθυνόμενες σε οικιακούς χρήστες και μικρές επιχειρήσεις ισχυριζόμενες ότι οι συσκευές αυτές επιτυγχάνουν μείωση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος έως και 50%.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις γίνεται και επίκληση δημοσίων εγγράφων που δημιουργούν την ανακριβή εντύπωση στο καταναλωτικό κοινό ότι υφίσταται έγκριση δημοσίων αρχών περί της παραπάνω ιδιότητας των συσκευών αυτών.

Κατόπιν τούτων, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή υπέβαλε όλα τα σχετικά στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των προσώπων που εμπλέκονται στις παραπάνω δραστηριότητες.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: