Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Εισήγηση – σοκ για «καρτέλ» μεσιτών


Εισήγηση – σοκ για «καρτέλ» μεσιτών
RE+D Magazine
15-10-2010, 14:41
Εισήγηση - σοκ προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού για επιβολή προστίμων στους κτηματομεσίτες. Σύμφωνα με την εισήγηση οι σύλλογοι μεσιτών ανά την Ελλάδα προβαίνουν στον καθορισμό άμεσα ή έμμεσα κατωτάτων αμοιβών υπηρεσιών ή προϊόντων, παράβαση που θεωρείται από τις σοβαρότερες σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό και που επιφέρει βλάβη για τους καταναλωτές.

Στην ουσία οι μεσίτες εγκαλούνται για τη δημιουργία «καρτέλ» το οποίο καθορίζει κατώτατη αμοιβή το 2% επί της αξίας του ακινήτου ενώ απαγορεύει τη διαφήμιση μεσιτικής αμοιβής μικρότερης από αυτό το όριο. Η Εισήγηση απευθύνεται στο Σύλλογο Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής, στο Σύλλογο Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, στο Σύνδεσμο Νοτιοανατολικής Ευρώπης Ελλήνων Συμβούλων Διαχειριστών Ακίνητης Περιουσίας, στο Σύλλογο Μεσιτών Νομού Χανίων και στην Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση. Αν κάνει δεκτή την εισήγηση θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα.
Σύμφωνα με την εισήγηση οι ανωτέρω Σύλλογοι, με μία σειρά πρακτικών-αποφάσεων, είτε όριζαν ρητά στο Καταστατικό ή σε άλλα έγγραφά τους το ποσοστό 2% επί της αξίας του ακινήτου ως ελάχιστη αμοιβή παροχής μεσιτικών υπηρεσιών, είτε προέβησαν σε συστάσεις και υιοθέτησαν οδηγίες και αποφάσεις με στόχο την παγίωση πρακτικής, κατά την οποία οι μεσίτες θα λαμβάνουν κατώτατη μεσιτική αμοιβή 2% επί της αξίας του ακινήτου, είτε απαγόρευαν τη διαφήμιση μειωμένης κάτω του 2% ή μηδενικής αμοιβής.
«Σε ότι αφορά τον Σύλλογο Μεσιτών της Αθήνας, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πρακτικό ή οδηγία προς τα μέλη μας», επεσήμανε στο ered.gr o Πρόεδρος των Μεσιτών της Αθήνας κ. Γιάννης Ρεβύθης τονίζοντας ότι πολλές φορές και ανάλογα το ακίνητο και την διαφημιστική προβολή που πρέπει να έχει τα ποσοστά φτάνουν και το 3% με 3,5%.

Υπενθυμίζεται ότι ο άμεσος ή έμμεσος καθορισμός κατώτατων αμοιβών για υπηρεσίες και προϊόντα δεν γίνεται δεκτός διότι νοθεύει τον ανταγωνισμό.
Σε περίπτωση που επιβληθούν τα πρόστιμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση αμοιβών των μεσιτών, κάτι που βέβαια γίνεται και τώρα σιωπηρά εξαιτίας της κρίσης στην κτηματαγορά.
Τι απαντάει ο ΣΜΑΣΑ
"Οι αμοιβές για την παροχή μεσιτικών εργασιών δεν υπάρχουν στο διάταγμα 248/1993, που αφορά την άσκηση επαγγέλματος του κτηματομεσίτη, και για αυτό στην Ελλάδα είναι ελεύθερες συμπεφωνημένες με τους πελάτες οι αμοιβές, ανάλογα το είδος του ακινήτου, την περιοχή που βρίσκεται, την αποκλειστική ή απλή ανάθεση, καθώς και βάση άλλων παραμέτρων που αφορούν την προώθηση ή εξεύρεση αυτών. Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά οι αμοιβές είναι προκαθορισμένες και ξεκινούν από 3% και φτάνουν 7%", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αττικής, σχετικά με την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: