Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

• Τρώμε κρέας από κλωνοποιημένα ζώα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Τρώμε κρέας από κλωνοποιημένα ζώα


• Εγκρίνεται αύριο η νέα έκθεση της Κομισιόν για τα τρόφιμα από κλωνοποιημένα ζώα
• Απάντηση Επιτρόπου Ντάλι στον Νίκο Χουντή
Ο Επίτροπος για θέματα Υγείας και Καταναλωτών κ. Ντάλι απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χουντή σχετικά με τη διάθεση στην αγορά τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα, παραδέχεται ότι τρόφιμα που προέρχονται από απογόνους κλώνων μπορούν να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα χωρίς προέγκριση.


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος το γεγονός ότι τον μήνα Αύγουστο κρέας ταύρου που ήταν γόνος κλωνοποιημένης αγελάδας και γάλα από απογόνους κλωνοποιημένων βοοειδών κατέληξαν στην τροφική αλυσίδα του Ηνωμένου Βασιλείου, υπέβαλε 3 ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. εάν προτίθεται να υποστηρίξει την έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απαγόρευση της διάθεσης γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους,
2. εάν συμφωνεί ότι υπάρχει κενό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που πρέπει να καλυφθεί άμεσα καθώς εγείρει ζητήματα δημόσιας υγείας και προστασίας των καταναλωτών, ηθικής και σωστής μεταχείρισης των ζώων, και
3. εάν κλωνοποιημένο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα διοχετεύθηκαν και στις αγορές άλλων κρατών μελών πλην του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Επίτροπος κ. Ντάλι στην απάντησή του ομολογεί ότι «η Επιτροπή γνωρίζει ότι το πολλαπλασιαστικό υλικό (σπέρμα, έμβρυα) από κλωνοποιημένα ζώα διατίθεται σε εμπορική βάση και, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, τα τρόφιμα που προέρχονται από απογόνους κλώνων μπορούν να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα χωρίς προέγκριση».
Απαντώντας αναλυτικότερα σε κάθε ένα από τα ερωτήματα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η Επιτροπή εκπονεί επί του παρόντος έκθεση σχετικά με την κλωνοποίηση των ζώων για την παραγωγή τροφίμων. Η εν λόγω έκθεση θα αποτελέσει τη βάση για να συζητηθεί περαιτέρω αν θα επιβληθούν μέτρα σχετικά με τη χρήση της τεχνικής της κλωνοποίησης για την παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη». Υπογραμμίζει ότι «η Επιτροπή αναγνωρίζει τη δεοντολογική πτυχή του ζητήματος της κλωνοποίησης και ότι υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων». Ισχυρίζεται ότι «σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν υπάρχουν ενδείξεις για κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα και απογόνους κλωνοποιημένων ζώων» και γνωστοποιεί ότι «η Επιτροπή πληροφορήθηκε ότι στην αγορά του Βελγίου έφθασε κρέας από το ΗΒ που προέρχεται από απογόνους κλωνοποιημένων ζώων. Οι βελγικές αρχές ανέφεραν ότι δεν έλαβαν μέτρα σε αυτή την περίπτωση, επειδή η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν απαιτεί έγκριση για τη διάθεση στην αγορά τροφίμων από απογόνους κλωνοποιημένων ζώων».
Να σημειωθεί ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα τρόφιμα από κλωνοποιημένα ζώα. πρόκειται να εγκριθεί στις 19 Οκτωβρίου 2010. Για τον λόγο αυτό, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του ΕΚ συγκαλεί την Τρίτη, στο Στρασβούργο, έκτακτη συνεδρίαση  με προσκεκλημένο τον κ. Ντάλι προκειμένου να παρουσιάσει στους συντονιστές όλων των Πολιτικών Ομάδων τη νέα έκθεση της Επιτροπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: